Afgelopen zaterdag hebben we met een krachtig protest de herstart van de Dolfinarium-campagne afgetrapt. Een flink gemotiveerde groep heeft voorbijgangers weten te informeren over het dierenleed, op een dusdanig goede manier dat enkele bezoekers weer huiswaarts zijn gekeerd.
De actie is niet onopgemerkt gebleven, en op verschillende nieuwspagina’s is het overgenomen. De Stentor heeft daarin ook contact gehad met de directeur (Alex Tiebot) van het Dolfinarium*, en juist vanwege zijn uitspraken schrijven we dit bericht.
Toeterende walrus
Het Dolfinarium laat de dieren clownesk gedrag vertonen bij de voorstellingen. Denk aan zeeleeuwen die zwaaien met de vinnen of de tong moeten uitsteken, dolfijnen die op de rug moeten drijven met de staartvin ingehaakt met de voeten van een trainer en walrussen die hun vet moeten laten blubberen of op een toeter moeten blazen.
En toch probeert het Dolfinarium dit, bizar genoeg, als educatie te verkopen. Alex Tiebot: ‘‘De toeter is een manier om te laten zien en vooral horen dat walrussen een enorme longinhoud hebben waardoor ze lang onder water kunnen blijven’’. Dat dit bijvoorbeeld 50 liter is, en een mens maar 5 tot 7 liter lucht in de longen kan bewaren, of andere feitjes zijn daarbij niet eens vermeld. In de praktijk moeten de walrussen simpelweg allerlei gekke kunstjes doen en geluidjes laten horen om de bezoekers te vermaken. Meer voorbeelden hiervan zullen we de komende tijd vrijgeven.
Dolfijnen blinddoeken
Dat een dier het zicht ontnemen voor vermaak absoluut niet meer van deze tijd is, lijkt ons duidelijk. In het Dolfinarium denken ze daar toch nog iets anders over. Directeur Alex Tiebot: ‘‘En de ogen van een dolfijn worden even met eyecups afgedekt om aan te tonen hoe sonar werkt.’’ In plaats van simpelweg uit te leggen hoe sonar werkt, of dit door middel van animatie aan te tonen op de gigantische beeldschermen achter het bassin, krijgt een dolfijn doppen op de ogen geplakt. Deze worden pas weer verwijdert zodra het dier een speeltje heeft geapporteerd.
In de hele show ligt de nadruk volledig op vermaak. Dolfijnen springen over waterstralen, maken salto’s, zwaaien met de staarten naar bezoekers en springen synchroon met elkaar uit het water. De uitspraken van de heer Tiebot zijn dan ook niets minder dan een klassieke vorm van greenwashing, met als bizar doel vermaak te verkopen als zogenaamde educatie.
Het is duidelijk dat het Dolfinarium zich in allerlei bochten probeert te bewegen om niet als circus gezien te worden. Zijn dit dan toch echt de laatste stuiptrekkingen van een achterhaalt pretpark? Wij hopen van wel.
19 augustus gaan we opnieuw actievoeren bij het Dolfinarium. Doe je met ons mee?
* https://www.destentor.nl/harderwijk/dierenactivisten-beloven-nieuwe-acties-om-dolfinarium-te-laten-stoppen-heeft-niets-met-educatie-te-maken~a9f7464a/?cb=1ae9ff68f62592eced14e8d8c1fa60be&auth_rd=1