Bite Back dient handhavingsverzoek in tegen Dolfinarium

26-08-2024
Deel pagina:
Op 12 juli 2019 heeft de Visitatiecommissie Dierentuinen een bezoek gebracht aan het Dolfinarium. Daaruit zijn verschillende punten naar voren gekomen die het park (op termijn) dient aan te passen. Daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt.

In het huidige jaar én het voorgaande jaar hebben we bezoeken gebracht aan het Dolfinarium, waarbij we meerdere zaken konden constateren die niet plaats zouden mogen vinden onder de huidige afspraken. Denk hierbij aan het zwaaien met de vinnen naar bezoekers: een gedraging die expliciet staat beschreven als ongewenst gedrag.

Handhavingsverzoek
Naar onze mening blijft het keer op keer duidelijk worden dat het Dolfinarium het showelement vóór het dierenwelzijn plaatst. Wij denken dat het park genoeg kansen heeft gekregen om dit beleid aan te passen, en eisen dan ook dat de bevoegde instanties handhavend gaan optreden. Om dat voor elkaar te krijgen heeft onze advocaat een uitgebreid handhavingsverzoek in kunnen dienen, voorzien van tal van video's, foto's en onderbouwende documenten. 

Wat ons betreft is er maar één logisch gevolg: de permanente opheffing van het Dolfinarium als park met dieren, en omvorming naar een vermaak zónder dieren.

Petitie
Ben jij het met ons eens dat dit clownesk vermaak niet meer van deze tijd is? Teken dan de petitie om de eigenaar van het Dolfinarium (Aspro Parks) op te roepen de 6 dolfinaria in het bezit te sluiten.

De klachten
Hieronder zijn de klachten beknopt te lezen. Alle klachten hebben betrekking op zaken die in 2024 plaatsvonden. Een groot deel daarvan was ook zichtbaar in 2023.
Alle video's die door ons zijn gemaakt, komen uit 2024. De foto's zijn afkomstig uit 2024 en 2023.

Indien er vragen over zijn, neem gerust even contact met ons op. 

De afspraken waarnaar we meermaals verwijzen, zijn hier te vinden.
In de voorstelling moeten de dolfijnen met de neus trainers op hoge snelheid voortduwen door het water. Dit betreft een onnatuurlijke gedraging waarbij geen educatieve boodschap naar voren kwam.

Wat ons betreft komt dit ook overeen met de voorbeelden van ongewenste gedragingen zoals benoemd in de afspraken die gemaakt zijn tussen het LNV en het Dolfinarium, meer specifiek in afspraak 2.1.3. Afspraak 1:

''Hierna volgt een aantal voorbeelden van ongewenste gedragingen van de verschillende diersoorten, die niet meer zullen voorkomen in de voorstellingen. Deze voorbeelden zijn opgenomen ter illustratie en verduidelijking. Het Dolfinarium geeft aan dat de meeste van deze als voorbeeld genoemde gedragingen al langere tijd geen onderdeel meer zijn van de voorstellingen in het Dolfinarium. Voorbeelden van ongewenste gedragingen van dolfijnen zijn: het ‘staand rijden’ van een verzorger op een dolfijn, het ‘hangen’ aan de vinnen van een dolfijn, een verzorger die een salto maakt in de lucht vanaf een dolfijn, een dolfijn springt door een hoepel, een verzorger doet ‘rodeo’ op de rug van een dolfijn.''

Video still van de handeling. Om de volledige video te bekijken, klik hier.

Bij de voorstellingen moeten zowel de Californische zeeleeuwen als de Stellerzeeleeuwen naar de bezoekers zwaaien. Deze gedraging is niet natuurlijk en dient geen enkel educatief doel behalve het vermaken van de bezoekers.

Daarnaast heeft het ministerie met het Dolfinarium besproken dat dit niet meer zou voorkomen, zoals beschreven in Afspraak 2.1.3, afspraak 1: ''Een voorbeeld van een ongewenste gedraging van Californische zeeleeuwen is het zwaaien met de vinnen.''

Stichting Bite Back is van mening dat, gezien er specifiek beschreven staat dat het een niet-limitatieve opsomming is, deze afspraak ook dient te gelden voor de Stellerzeeleeuwen. Van deze dieren hebben we duidelijke beelden kunnen maken waar de dieren met de vinnen moeten zwaaien zodra de trainer ''tot ziens'' zegt. 

Tijdens de voorstelling in het theatergebouw drijft een trainer op de rug in het water, waarbij deze inhaakt met de voeten bij een eveneens op de rug drijvende dolfijn. Deze handeling is ook goed te zien op deze video (vanaf 8:35), gemaakt door een bezoeker in juli 2024, waarbij de trainer de staart vast pakt en de dolfijn op de rug draait.

Wat ons betreft gaat het hier om een onnatuurlijke handeling waar geen educatieve boodschap aan te pas komt en die daardoor niet voldoet aan de afspraken genoemd in Afspraak 2.1.3, meer specifiek afspraak 1.

In de voorstelling in het theatergebouw dient een dolfijn met hoge snelheid over trainers heen te springen. In een video, gemaakt door Stichting Bite Back, is te zien dat de dolfijn de trainers maar rakelings mist. De Stichting is dan ook van mening dat hier een gevaarlijke situatie ontstaat die als onnatuurlijk mag worden gezien (dolfijnen springen in het wild niet keer op keer rakelings over mensen/objecten heen) waar eveneens geen educatieve boodschap bij is vermeld.

Door het bovenstaande is de Stichting van mening dat het Dolfinarium hier niet voldoet aan de gemaakte afspraken.

De Californische zeeleeuwen hebben jarenlang minimale mogelijkheden tot het verkrijgen van daglicht gehad. Daarnaast had het verblijf vrijwel geen kenmerken van een natuurlijke omgeving. Volgens de afspraken moest dit uiterlijk 1 juli 2024 zijn opgelost. Zo staat er in de afspraken het volgende te lezen:

''[afspraak 8b.2] De houder treft op de korte termijn maatregelen voor het huidige verblijf om tegemoet te komen aan de bevindingen van de visitatiecommissie. De houder zal uiterlijk 1 juli 2024: Het verblijf voorzien van elementen lijkend op de natuurlijke leefomgeving, zodat de Californische zeeleeuwen worden gestimuleerd soorteigen gedrag te vertonen en bezoekers een beter beeld krijgen van de natuurlijke leefomgeving van deze dieren;''

Het Dolfinarium heeft hier tot het allerlaatste moment mee gewacht. De aanpassingen die daarbij gedaan zijn, zijn naar onze mening te minimaal. Op beelden (vanaf 0:35 in deze video) is te zien dat er enkel een stenen wand is geplaatst, waar voorheen een houten wand aanwezig was. Dit geeft in geen enkel opzicht een natuurlijke leefomgeving weer.

Gedurende de voorstellingen komen wat ons betreft meerdere onnatuurlijke gedragingen voor, waarbij enkel muziek speelt en dus geen sprake is van een educatieve boodschap. Het betreft bijvoorbeeld het volgende:

1. Meerdere keren per show moeten de dolfijnen op de kant springen, waarbij slechts eenmaal een educatieve boodschap te horen was. De rest van de voorstelling was er enkel sprake van muziek, waardoor het Dolfinarium niet voldoet aan Afspraak 2.1.3, Afspraak 1.

2. Dolfijnen steken meermaals de staart boven het water uit. Dit betreft een onnatuurlijke gedraging die niet overeenkomt met de vermelde educatieve boodschap ''zullen we eens laten zien hoe sterk de staart is''. Bij de overige keren is er enkel sprake geweest van muziek en geen gesproken boodschap. Hiermee voldoet het Dolfinarium wat ons betreft al niet aan Afspraak 2.1.3, Afspraak 1.

Daarbij moet ook opgemerkt worden dat het zwaaien met de vinnen ook is opgenomen als ongewenste gedraging. Weliswaar staat deze ongewenste gedraging specifiek vermeld voor de zeeleeuwen, maar met de kanttekening erbij dat het een niet-limitatieve opsomming betreft.

3. Gedurende de voorstelling krijgt een dolfijn oogdoppen opgeplakt, om aan te tonen dat een dolfijn ook zonder zicht kan functioneren. Wat ons betreft staat dit haaks op artikel 1.6 van het Besluit houders van dieren. Het ontnemen van het zicht beperkt namelijk de bewegingsvrijheid van het dier waarmee men een onnodig lijden veroorzaakt.

4. Gedurende de voorstellingen moeten dolfijnen keer op keer synchroon handelingen verrichten, zoals met meerdere dieren draaien of op een bepaalde wijze springen. Het betreft hier antropomorf gedrag dat niet voldoet aan de afspraken beschreven onder Afspraak 2.1.3, Afspraak 1. Deze synchrone handelingen zijn namelijk menselijke gedragingen die dieren in het wild niet zelf uitvoeren. Vaak is er ook geen sprake van een educatieve boodschap en zijn deze handelingen daar ook niet voor nodig.

5. Tijdens dezelfde voorstelling moeten dolfijnen over een waterstraal springen. Wat ons betreft voldoet het Dolfinarium hiermee niet aan de gemaakte afspraken. Daarin staat (als niet-limitatieve opsomming) het door een hoepel springen beschreven. Bij beide gedragingen is sprake van een barrière die de dolfijnen moeten overkomen door middel van een sprong met een minimale hoogte.

In de zeehondenshow moet een zeehond de tong uitsteken na herhaaldelijk te worden gesard met een inktvis, simpelweg om aan te tonen dat het dier deze niet wil eten. Het is een gedraging die niet wordt gebruikt om een gezondheidscontrole te illustreren, maar als een grap. Hierdoor voldoet het volgens Stichting Bite Back niet aan het volgende:

''De dieren zullen geen antropomorf of onnatuurlijk gedrag vertonen tijdens voorstellingen, tenzij:
Dit gedrag betreft dat noodzakelijk is (en ook daadwerkelijk wordt toegepast) voor de verzorging van de dieren én die in de voorstelling wordt getoond om de gezondheidscontrole te illustreren (en bijvoorbeeld niet als grapje).''


Gedurende de walrusvoorstelling vinden er meerdere handelingen plaats die wat ons betreft niet voldoen aan de gemaakte afspraken. Het betreft hierbij het onderstaande:

1. Een walrus moet omrollen waarbij deze door het doorrollen in het water terecht komt. Hier is geen educatieve boodschap aan verbonden noch is dit noodzakelijk om de gezondheidscontrole te illustreren. De gedraging wordt enkel uitgevoerd als grap (clownesk gedrag), iets dat niet is toegestaan volgens de afspraken onder 2.1.3, Afspraak 1.
2. In dezelfde voorstelling moet een walrus met de vinnen zwaaien en klappen met de vinnen op de vloer. Deze gedragingen dienen niet als ondersteuning van de educatieve boodschap hoe zwaar het dier is. Bovendien komen de gedragingen overeen met hetgeen specifiek beschreven is als ongewenst gedrag in de afspraken onder 2.1.3, Afspraak 1.
3. Ook moet een walrus de bezoekers nat spuiten. Dit gebeurt nadat de zuig- en blaaskracht is aangetoond door het blazen. De handeling komt naar voren nadat de uitleg geweest en getoond is, waardoor deze enkel nog als grap ter sprake komt. Iets dat volgens afspraak 2.1.3., Afspraak 1, juist niet de bedoeling is.
4. Om een 10 centimeter dikke vetlaag aan te tonen, moet een walrus met de buik blubberen. Eerst rechtop zittend, daarna liggend op de rug. Het blubberen met de buik toont niet aan hoe dik de vetlaag is, waardoor het educatieve karakter van deze handeling niet van toepassing is. Men brengt het op een ludieke wijze, waardoor bezoekers aan het lachen worden gemaakt. Hierdoor krijgt het geheel de uitstraling van een grap, dat onder afspraak 2.1.3, Afspraak 1, niet mag.

Eerder kwamen de fotomomenten met dolfijnen al in opspraak. Het Dolfinarium zou, tegen de afspraken in (zie Onderwerp 2: Fotomomenten en andere publieksinteracties) toch nog fotomomenten aanbieden. Het park is zich van geen kwaad bewust, en geeft te kennen dat de dieren uit zichzelf naar de mensen toekomen.

Stichting Bite Back heeft online foto's gevonden waarop te zien is dat fotomomenten worden gecreëerd waarop dolfijnen op de kant moeten liggen om met bezoekers op de foto te gaan. Een van deze foto's is hieronder te zien. We eisen dat hier handhavend tegen op zal worden getreden en dergelijke fotomomenten per direct niet meer voor zullen komen.

Deze foto is afkomstig van Facebook. Er staan eveneens foto's waar de bezoekers de dieren aanraken.
Om de anonimiteit van de stichting en de individuen te waarborgen hebben we, naast het volledig uitwissen van de bezoekers (die aan weerszijden op de matten zaten) geen bron vermeld. Indien de stichting in kwestie dat wel wenst, zullen we dit alsnog doen.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram