Het Dolfinarium ligt steeds vaker onder vuur: een overzicht

11-09-2024
Deel pagina:

Dat het Dolfinarium het afgelopen jaar niet echt positief in beeld is gekomen, moge duidelijk zijn. Toenemende kritiek vanuit de bevolking, politici én wetenschappers/biologen, tezamen met een park dat in veel gevallen niet voldoet aan de huidige verwachtingen van (potentiële) bezoekers, zorgt ervoor dat steun voor het park steeds verder afbrokkelt.

Maar wat is er het afgelopen jaar allemaal voorbij gekomen? Graag geven we je daarover een (mogelijk incompleet) overzicht hieronder.

September 2024: Er is bekend geworden dat het Dolfinarium uit de E.A.A.M. is gezet wegens het niet voldoen aan de eisen van de branchevereniging.
Augustus 2024: middels een handhavingsverzoek kwam naar buiten dat het Dolfinarium nog steeds trainers op de neus van dolfijnen laat surfen, zeeleeuwen met de vinnen laat zwaaien en trainers aan de vinnen van dolfijnen laat hangen. Dat terwijl er expliciet afspraken zijn gemaakt dat dit niet meer mag.
Juli 2024: Toenmalig minister Adema spreekt zich uit voor een totaalverbod op interacties tussen mens en dieren in het Dolfinarium.
Juli 2024: De gemeente Harderwijk maakt kenbaar de ogen gericht te hebben op het strand van het Dolfinarium, met de wens dit openbaar te maken. Het Dolfinarium reageert met verbazing, en knapt het vervolgens zelf op voor betalende klanten.
Juni 2024: Uit een onderzoek van Multiscope blijkt dat slechts 31% van de bezoekers van het Dolfinarium het park zou aanraden.
Juni 2024: Na contact met Stichting Bite Back stopt ook Stichting Dierenlot met de verkoop van kaarten voor het Dolfinarium op haar ledenplatform.
Mei 2024: Vertegenwoordigers van 7 organisaties lopen een vreedzame mars door het centrum van Harderwijk om sluiting van het park te eisen.
April 2024: Uit een onderzoek van EenVandaag bleek dat het Dolfinarium nog steeds fotomomenten doet aanbieden tegen de afspraken in.
Maart 2024: Bioloog Jane Goodall pleit voor de sluiting van dolfinaria en geeft aan dat geen enkel Dolfinarium aan de behoefte van de dieren kan voldoen. Dit naar aanleiding van het park in Brugge, dat eigendom is van dezelfde eigenaar als het Dolfinarium in Harderwijk.
Maart 2024: Volgens de Nationale Benchmark Attractieparken en Dierentuinen scoort het Dolfinarium het op één na laagste cijfer op het gebied van klantloyaliteit.
Februari 2024: Het Dolfinarium krijgt nog steeds geen toestemming dieren te verhuizen naar China. Het Dolfinarium wil dit graag, terwijl het dierenwelzijn in het Chinese park niet aan de Nederlandse standaarden voldoet.
Januari 2024: Het trieste lot van de walrussen in het Dolfinarium en de campagne van Stichting Bite Back komt uitgebreid ter sprake in het boek 'Wally en Wij' van schrijver Irwan Droog.
Januari 2024: Uit onderzoek blijkt dat er zeker 52 dolfijnen in het Dolfinarium zijn gestorven door de jaren heen.
December 2023: Door een opvraag van documenten kwam naar buiten dat het Dolfinarium jarenlang 53 diersoorten getoond heeft zonder de juiste vergunningen.
December 2023: Dierenactivisten blokkeren de ingang naar Tripper middels dolfijnen in veel te kleine zwembadjes, als ludiek protest tegen de samenwerking met het Dolfinarium.
Oktober 2023: De Dolfinariumvrij Nederland campagne van Stichting Bite Back krijgt een nominatie voor de Vegan Awards 2023.
Oktober 2023: Na een klacht bij de Reclame Code Commissie haalt het Dolfinarium de bewering offline dat er nooit dolfijnen uit de Japanse drijfjachten in Europa zijn ingevoerd. Die zijn er wel, en het Dolfinarium heeft deze ook gehad.
September 2023: Na contact met Stichting Bite Back haalt DPG Media de kaarten voor het Dolfinarium offline uit zeker 15 webshops, waaronder die van de Flair, de Libelle, het Algemeen Dagblad, het Parool, de Volkskrant en zo verder.
September 2023: Toenmalig minister Adema geeft aan van mening te zijn dat het Dolfinarium eigenlijk zou moeten sluiten.
Augustus 2023: Uit een onderzoek van Ipsos blijkt dat 74% van de Nederlandse bevolking geen toekomst ziet in het Dolfinarium in haar huidige vorm, en dat 61% van de Nederlanders het niet meer van deze tijd vinden om dolfijnen te houden voor het vermaak van mensen.
Augustus 2023: in een interview met de NPO zegt bioloog Dirk Draulans dat dolfijnen niet geschikt zijn voor een leven in gevangenschap, evenals: ‘‘Er is gewoon geen oplossing. Die dolfinaria moeten gewoon dicht.’’
Augustus 2023: Na contact met Stichting Bite Back stopt de NS de samenwerking met het Dolfinarium wegens zorgen over het dierenwelzijn. Ook 5 andere aanbieders van tickets of pagina's die reclame maken voor het Dolfinarium stoppen daarmee.

Maar dat is niet het enige. Naast deze lange lijst, zijn er ook nog eens allerlei achtergrondartikelen verschenen, evenals discussies en opinieartikelen. Een niet volledig overzicht is hier te vinden:

Augustus 2024: NPO - ''Moet het Dolfinarium Harderwijk de deuren sluiten?'' (15)
Juli 2024: Algemeen Dagblad - ‘‘Hoe zou Harderwijk eruit zien zonder het Dolfinarium?’’ (16)
Juli 2024: Nieuwspaal (satire) - ‘’Dolfijnen gespot in Harderwijks zwembad’’ (17)
April 2024: BNN Vara - ‘‘Sluit de wreedste gevangenis van Nederland, het Dolfinarium’’ (18)
Maart 2024: Nederlands Dagblad - ‘’Kun je nog naar het Dolfinarium in deze tijd? ‘Dolfijnen ervaren in gevangenschap veel stress’’’
Augustus 2023: NPO - ‘‘Zijn dolfinaria nog wel van deze tijd? ‘Dolfijnen zijn totaal niet bestand tegen gevangenschap’’
Augustus 2023: Algemeen Dagblad - ''Van het circus tot het Dolfinarium: Bite Back strijdt in Nederland al acht jaar tegen dierenleed''
Augustus 2023: NRC - ''Het Dolfinarium blijft gevangen in een spagaat tussen shows en dierenwelzijn''
Augustus 2023: Trouw - ''Bedrijven boycotten het Dolfinarium maar de shows gaan door''
Augustus 2023: Algemeen Dagblad - ''Zouden we anno nu dit pretpark nog openen?''

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram