Wat zeggen de experts

Deel pagina:
Het Dolfinarium Harderwijk houdt mensen graag voor dat de dolfijnen en andere dieren een gelukkig leven leiden in gevangenschap en dat dolfinaria educatief zijn. Maar wat zeggen de échte experts daar nu eigenlijk over? We zetten het voor je op een rijtje!

Jane Goodall

De wereldberoemde bioloog en antropoloog Dr. Jane Goodall schreef in een open brief (Vlaamse vertaling) over het Boudewijn Seapark in Brugge (van dezelfde eigenaar als het Dolfinarium Harderwijk, Aspro Parks) het volgende:

“Dolfijnen horen niet thuis in een kaal bassin, dat frustratie, stress en verveling veroorzaakt. Dolfijnen en andere dieren met een uitgestrekt natuurlijk leefgebied, zoals orka’s en ijsberen, vertonen in gevangenschap welzijnsproblemen zoals stereotypieën en hoge sterfte bij nakomelingen. Dit is tevens het geval bij de dolfijnen in Brugge, waar sinds 1987 30 dieren werden geboren en er nog slechts vijf in leven zijn. Dit kweekexperiment staat in schril contrast met overlevingskansen in de natuur. Hoe dan ook kan een bassin nooit voorzien in de complexe welzijnsnoden van dolfijnen.

We kunnen dolfinaria geenszins verantwoorden, het zijn anachronismen. Tuimelaars vormen geen bedreigde diersoort, die nood hebben aan een kweekprogramma. De zogenaamde ‘educatieve shows’ bestaan uit routinematige kunstjes in ruil voor dode vis. Dolfinaria zijn circussen met luide muziek ter vermaak van een joelend publiek. In een poging tot zelfrechtvaardiging, hangen dolfinaria een positief beeld van zichzelf op en overdrijven ze de risico’s in de natuur. Circussen met wilde dieren zijn bij ons terecht verboden, waarom dolfinaria nog steeds niet?”


De brief werd naast Jane Goodall door meerdere wetenschappers ondertekend, onder andere door de mariene biologen Prof. Dr. Denise L. Herzing, Dr. Lori Marino, Dr Soojin Jang, Prof. Dr. Ada Natoli, Dr. Naomi Rose en Dr. Ingrid Visser. Ook verschillende dierenartsen en ethici ondertekenden de brief.

Ric O'Barry

Rick O’Barry trainde in de jaren ’60 de dolfijnen voor de televisieserie Flipper. Hij kwam tot het inzicht dat dolfijnen niet in gevangenschap horen te leven of trucjes zouden moeten doen doordat hij de dieren leerde kennen als intelligente, complexe wezens. Tegenwoordig zet hij zich in om een einde te maken aan dolfinaria. 

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft een dierentuinvergunning, wat betekent dat ze een educatieve functie moeten hebben. Ric O’Barry zei over die educatieve functie van dolfinaria het volgende: ''Dolphin shows are as educational about dolphins as Mickey Mouse is about real mice.''

Dirk Draulans

"Ik denk echt dat dolfijnen nu behoren tot de dieren die compleet niet gemaakt zijn om in gevangenschap te leven", zegt bioloog Dirk Draulans in NOS Met het Oog op Morgen. "De ijsbeer is er ook een voorbeeld van. Dolfijnen en ijsberen zijn dieren die constant in beweging zijn. Constant zwerven, constant grote afstanden afleggen en die dan opsluiten in een, piepkleine naar hun normen, omgeving, dat is vragen om ellende."

Over de sociale structuur in gevangenschap legt hij uit dat dolfijnen in de natuur in sociale groepen wonen:
"In familiegroepen en zo en in dolfinaria worden die initieel zo bij elkaar gedumpt. Vreemdelingen bij elkaar bij wijze van spreken. Dus die voelen zich al niet direct op hun gemak. En net als wij mensen hebben zij voorkeuren en afkeren van bepaalde individuen, maar ze kunnen niet kiezen in gevangenschap. Dat komt er dan nog eens extra bij. Er is gewoon geen oplossing. Die dolfinaria moeten gewoon dicht."

Dennis Vink

Dennis Vink (ook bekend als Plant Based Dennis) is bioloog en gespecialiseerd in dierengedrag en -welzijn. Hij heeft gewerkt als dolfijnentrainer in Harderwijk, maar kwam er tijdens zijn master achter dat zijn werk daar niet strookte met zijn principes. Hij geeft in een interview aan dat er mensen zijn (een “klein kernclubje”) die bij het Dolfinarium blijven werken uit bezorgdheid over het dierenwelzijn, maar dat “99 procent van de organisatie”, en “het management” en het “Spaans moederbedrijf” (Aspro Parks) “zó anders” naar de dieren kijken. Hij zegt hierover: “En die hebben echt niet de dieren op één.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram